Nieuws
Zoeken


ZiM 2004 archief  
archief 2002-2003  
wasserette  
vacation destination  
droomhuis  
eethuis jasmina  
 

Eethuis Jasmine


Eethuis Jasmine
Zwaanshals 394


Van Al Hoceima tot Jasmine: de transformatie...
Het project Eethuis Jasmine is in april 2002 is gestart. Jasmine, dat toen nog Al Hoceima heette, was een traditioneel Marokkaans theehuis dat alleen bezocht werd door Marokkaanse mannen. Daniela Swarowsky was er de enige vrouwelijke gast. Doordat ze geen kantoor in de straat had en er geen plaats was om, koffie te drinken, te praten, te denken en te schrijven, maakte ze Al Hoceima tot haar plek.

muurschildering
Na vele gesprekken met de eigenaren stelde zij voor om het interieur te verfraaien. Ze gaf Ona Jaruseviciute de opdracht om een grote, kleurrijke muurschildering te maken. Het kunstwerk werd een mix van symbolen uit islamitische culturen, prominent aanwezig over de hele lengte van de lange muur.

feest
Ook was het Daniela Swarowsky opgevallen dat, ondanks het feit dat de Zwaanshals populatie hoofdzakelijk Marokkaans is, er geen Marokkaans eethuis met afhaalservice te vinden was. Onder het motto: 'voedsel is de eerste stap om culturele barrières te slechten' initieerde zij samen met de eigenaren een serie couscous maaltijden en muziekhappenings. Ze nodigde vrienden en kennissen uit om te komen eten, vroeg de lokale Marokkaanse en Turkse platenzaken of ze hun best-of-selectie wilden uitlenen en programmeerde verschillende musici en kunstenaars. De twee Nights @ Al Hoceima waren een groot succes. Het was duidelijk dat deze vormen van samenkomen en feestvieren een sterk verbroederend effect hadden op alle bezoekers.

Op het ogenblik zijn er nieuwe plannen in de maak. Wordt vervolgd...