Nieuws
Zoeken


ZiM kantoor  
ZiM Atelier  
ZiM cultureel  
ZiM spacer  
 

ZiM Spacer - Zwaanshals 285'Doll House'

Performance, Video, Installaties en Woonomgeving.

Ana Fernandez is een Spaanse kunstenares. Shih-Ying Lin komt uit Taiwan en Nina Boas uit Nederland. Zij gebruiken een leegstaand pand aan het Zwaanshals als blanco platform voor een onderzoek naar angsten, manie en dwangmatig gedrag.

Eerste verdieping: Hikikomori's room (video-installatie)
Ana Fernandez


De Japanse term 'Hikikomori' (Tokyo syndrome) betekent: opgesloten in jezelf. Er zijn Japanse tieners die zichzelf gedurende jaren opsluiten in hun kamer. Zij kiezen ervoor zich af te sluiten van de samenleving en zodoende zelf te bepalen hoeveel en welke informatie hen bereikt. De kamer van de Hikikomori's wordt een bescherming tegen het prestatiegerichte karakter van de moderne samenleving en de genadeloze druk om te presteren.
Deze videoinstallatie geeft een blik op de 'maakbaarheid' die de moderne cultuur ons belooft. Het materiaal voor Hikikomori's room is gefilmd door Ana Fernandez, in juni 2003, in Tokyo, Japan.

Tweede verdieping: untitled (performance & installatie)
Nina Boas


Kinderen lijken verhaaltjes te kunnen verzinnen door al spelend voorwerpen hen en weer te schuiven. Een voorwerp vertelt een verhaal - maar dat verhaal kan van alles zijn. Door te spelen met schaal, intimiteit, afstand en geheugen in een combinatie van performance en installatie onderzoekt Nina Boas een wereld van details, manieŽn, een willekeurige combinatie van voortdurend herhaalde handelingen. De toeschouwer wordt een voyeur, een indringer, terwijl hij zelf in de veiligheid van zijn eigen wereld blijft.

Derde verdieping: anxiety (installatie)
Shih-Ying Lin


Een verzameling schoenen. Een verzameling dromen. Ieder paar schoenen staat voor een bepaalde vorm van angst. Wie ben ik? Wie ben ik vandaag? Deze installatie vertelt over de complexiteit van de keuzes die we dagelijks moeten maken, in de figuratieve vorm van een kamer vol verlangens en verwachtingen.
Een reflectie op de vreemde gewoonte jezelf voortdurend 'incompleet' te voelen en het zoeken naar identiteit door middel van dwangmatig consumeren.

Lokatie: ZiM Spacer, Zwaanshals 285
Datum: 22 en 23 oktober
Aanvang: 17:00 tot 21:00 uur