Nieuws
Zoeken


ZiM Atelier  
Sule Attems / 03  
Tomas Saraceno / 02  
Isolde Venrooy / 01  

ZiM Nomadisch  
ZiM Radio  
ZiM Poppenkast  
Ritme van het Zwaanshals  
Verborgen verhalen  
Flyers  
Tassen  
Vlaggen  
 

ZiM atelier1 juli tot 4 september 2004
Isolde Venrooy

"Cijfershop"

Half juni ben ik gevraagd om voor een periode van twee maanden te werken in het atelier van ZIM, gevestigd in de Zwaanshalsstraat in het Oude Noorden van Rotterdam.
De atelierruimte doet door zijn grote ramen en vele voorbijgangers aan als een winkelpand. In de straat zijn vele kleine winkels gevestigd. Ik wil deze periode een winkel openen, met handgemaakte producten. Ik zal proberen, net als de andere winkeliers, mensen uit de wijk (en andere passanten) uit te dagen de ruimte te bezoeken. Vragen die in het proces worden gesteld zijn: Wanneer is een ruimte een winkel? Wat voor soort winkel moet dit zijn? Wat wil ik bereiken met deze winkel? Hoe zullen de voorbijgangers er op reageren? Hoe kan ik mensen betrekken in het proces?

Ik heb gekozen voor een cijfershop, waar ik houten handgezaagde cijfers verkoop. Cijfers hebben een algemeen karakter, worden dagelijks gebruikt. Cijfers geven een volgorde of een hoeveelheid aan. Ze communiceren over hoeveelheden, afstanden, prijzen, gewichten, jaartallen, huisnummeringen, leeftijden enz. Aangezien iedereen met cijfers in aanraking komt, hebben veel mensen een herinnering of associatie bij deze symbolen. Cijfers zijn niet uit Europa afkomstig, zijn in feite geintegreerd. De cijfers zullen een diversiteit laten zien qua kleur, vorm, uitstraling en verbergen ieder een eigen verhaal.

Dagelijks zal ik cijfers in het atelier ontwerpen en in het begin zullen ze op de vensterbank worden gepresenteerd. Het aantal zal zich uitbreiden, Langzaam zal er een winkel ontstaan waar cijfers worden aangeboden. Alle producten en het meubilair zal worden gemaakt van materiaal dat uit de straat of mijn huis afkomstig is. Dagelijks zullen vele mensen achteloos het raam voorbijlopen. met hun gedachten bij andere zaken dan cijfers. Maar enkelen, en misschien wel meer dan dat, zullen even voor de etalage stil blijven staan (zoals vele winkeliers wensen) en zich de vraag stellen; Wat is dit? Is dit een winkel? Is het een verzameling? En enkele mensen uit de straat zullen zien dat het aantal cijfers zich uitbreid. Dat er plotseling een naam op het raam staat. Dat de deur open staat en dat je naar binnen kan.